Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bałtyk - Jarosławiec. Jak sobie radzą rybacy w czasie koronawirusa i zakazu połowu dorszy? ZDJĘCIA WIDEO

Tomasz Turczyn
Tomasz Turczyn
Z Bałtyku żyją rybacy, ale w ostatnich latach jest to utrudnione z uwagi na chudego dorsza i zakaz połowu. Aktualnie mogą łowić flądrę. Zobaczcie, jak wygląda zwykły dzień przystani rybackiej na terenie Jarosławca w gminie Postomino. Miejscowość ta zasłynęła z gigantycznej sztucznej plaży i otrzymała przydomek polskiego Dubaju.

Realia rybaka w polskim Dubaju - Jarosławcu

- Polski Dubaj. Może to i fajna reklama dla Jarosławca, która przyciąga turystów. Jako rybak żyję w innych realiach - mówi Daniel Manuszewski. - Chudy dorsz i zakaz połowu tej ryby z uwagi na ochronę gatunku. Aktualnie wypływamy na flądrę.

Jednak to dorsz jest tą rybą, która decyduje o rentowności kutrów. Zobaczcie na zdjęciach, jak wygląda wyjście w morze w Jarosławcu.

- Flądra? Na niej nie zarobi się. Ta ryba też jest chuda. Tłustej flądry jest bardzo mało - mówi Daniel Manuszewski. - Do tego nasza branża odczuwa pandemię koronawirusa. Nawet jak coś złowimy to jest ogromny kłopot, aby to sprzedać. Bo rynki zbytu są pozamykane.

Daniel Manuszewski mówi, że każdy z rybaków radzi sobie ze zbytem ryb tak, jak może. Akcentuje, że postojowe - dorszowe jest na koszty - utrzymanie kutrów.

Piotr Żuchowski z Jarosławca mówi, że rybacy otrzymują postojowe - dorszowe. Średnio na łódkę [w zależności od wielkości] jest to ok. 150 tys. zł rocznie. Te pieniądze są na utrzymanie jednostki [załóg] i gotowość do połowu.

- Pływa się na flądrę, ale bardziej by nie zapomnieć zawodu - mówi Piotr Żuchowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na slawno.naszemiasto.pl Nasze Miasto