Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Seher odkrywa coraz więcej tajemnic, które Kevser zabrała do grobu!

NOWE
Seher odkrywa coraz więcej tajemnic, które Kevser zabrała do grobu!

Pierwsza sesja Rady Powiatu Lipskiego. Kto będzie starostą? [TRANSMISJA]

Pierwsza sesja Rady Powiatu Lipskiego. Kto będzie starostą? [TRANSMISJA]

Polecamy

Ten majowy miód czyni cuda ze skórą. Pomoże też na niską odporność i nadkwasotę

Ten majowy miód czyni cuda ze skórą. Pomoże też na niską odporność i nadkwasotę

Kto zastępcą wójta gminy Sławno? Wiemy, że... Zdjęcia

Kto zastępcą wójta gminy Sławno? Wiemy, że... Zdjęcia

5 sukienek idealnych dla mamy na komunię. Jest propozycja dla puszystych pań

5 sukienek idealnych dla mamy na komunię. Jest propozycja dla puszystych pań