Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sławno: Trzy osoby podtruły się czadem w Sylwestra. Trafiły do szpitala [AKTULIZACJA, zdjęcia]

Tomasz Turczyn
Dramatyczne wypadki w jednym z mieszkań na ulicy Grottgera w Sławnie. Doszło do nich 31 grudnia 2015 roku przed południem. Strażacy podają, że trzy osoby - rodzina - podtruły się tlenkiem węgla.

- Na miejscu działali nasi strażacy, była policja, pogotowie ratunkowe - relacjonuje st. kpt. Piotr Słupski, oficer prasowy powiatowego komendanta Państwowej Straży Pożarnej w Sławnie. - Trzy osoby podtruły się czadem i ich stan był na tyle poważny, że trzeba było je zabrać do szpitala.

Dramatyczne wypadki wydarzyły się w bloku na ulicy Grottgera w Sławnie. Hospitalizacji wymagała 78-letnia kobieta i dwaj mężczyźni - 79 i 29 lat.

- Na szczęście lokatorzy mieli zamontowany czujnik czadu w łazience i on zadziałał sygnalizując, że jest podwyższone stężenie czadu - podkreśla strażak. - Warto się zaopatrzyć w takie urządzenie, które nie jest drogim, a może uratować ludzkie życie. W tym konkretnym przypadku pomogło bardzo.

Nasz rozmówca mówi, że czad jest o tyle groźny, że dla człowieka jest niewyczuwalny. Działania strażaków polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, pomiarze stężenia tlenku węgla w lokalu, w którym przebywały osoby poszkodowane, ewakuacji mieszkańców, udzieleniu kwalifikowanej pomocy przedmedycznej do czasu przybycia karetki pogotowia oraz przewietrzeniu. Dalsze czynności polegały na pomiarze stężenia tlenku węgla w przyległych lokalach.

Dochodzenie w sprawie ustalenia przyczyny powstania zdarzenia prowadzi policja.

Co trzeba wiedzieć o czadzie? Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Sławnie radzi

Skąd się bierze czad?

Tlenek węgla, potocznie zwany czadem, jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym, nieco lżejszym od powietrza. Potencjalne źródła czadu w pomieszczeniach mieszkalnych to kominki, gazowe podgrzewacze wody, piece węglowe, gazowe lub olejowe i kuchnie gazowe.

Powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw, m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, węgla, ropy, Spowodowanego jest to brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do pełnego spalania. Może to wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni, czy też zapchanego i nieszczelnego przewodu kominowego lub uszkodzonego połączenia między kominami i piecami. Czad może powstać także podczas pożaru.

Dlaczego jest tak niebezpieczny?

Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu przez układ oddechowy, a następnie jest wchłaniany do krwioobiegu. W układzie oddechowym człowieka tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną 220 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do organizmu. Stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Uniemożliwia prawidłowe rozprowadzanie tlenu we krwi i powoduje uszkodzenia mózgu oraz innych narządów wewnętrznych.

Jak uniknąć zaczadzenia ?

• użytkować sprawne techniczne urządzenia, w których odbywa się proces spalania, zgodnie z instrukcją producenta,

• przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług wykwalifikowanej osoby,
• przeprowadzać kontrole techniczne, w tym sprawdzanie szczelności przewodów kominowych, ich systematyczne czyszczenie oraz sprawdzanie występowania dostatecznego ciągu powietrza
/ czyszczenie należy robić kilka razy w roku zależnie od rodzaju paliwa - jeśli ogrzewamy dom paliwem stałym (węgiel, koks, drewno), powinniśmy zaprosić kominiarza raz na kwartał, w przypadku gazu i oleju raz na pół roku, przewody wentylacyjne powinno się czyścić raz na rok /,

• w przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji, ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację,

• nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
• systematycznie sprawdzać ciąg powietrza, np. poprzez przykładanie kartki papieru do otworu, bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do otworu,
• często wietrzyć pomieszczenie, w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej zapewnić, nawet niewielkie, rozszczelnienie okien,

• nie bagatelizować objawów duszności, bólów i zawrotów głowy, nudności, wymiotów, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia czynności serca i oddychania, gdyż mogą być sygnałem, że ulegamy zatruciu czadem; w takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym się znajdujemy i zasięgnąć porady lekarskiej,
• korzystać z czujek wykrywających bezwonny tlenek węgla oraz dym.

Jakie są objawy zatrucia tlenkiem węgla?

• bóle i zawroty głowy,
• ogólne zmęczenie i osłabienie,
• mdłości,
• wymioty,
• zaburzenia świadomości i równowagi,
• trudności z oddychaniem, oddech przyśpieszony,
• zaburzenia rytmu serca,
• drgawki,
• utrata przytomności.

Jak pomóc przy zatruciu tlenkiem węgla? 

•  jak najszybciej wynieść osobę poszkodowaną w bezpieczne miejsce, na świeże powietrze,
•  należy natychmiast zapewnić dopływ świeżego, czystego powietrza
• wezwać służby ratownicze (pogotowie ratunkowe – 999, straż pożarna – 998 lub 112),
• jeśli po wyniesieniu na świeże powietrze zaczadzony nie oddycha, należy niezwłocznie przystąpić do wykonania resuscytacji krążeniowo oddechowej ( sztuczne oddychanie oraz masaż serca ).

Corocznie w okresie grzewczym zwiększa się liczba interwencji, związanych z pożarami sadzy oraz nieszczelnością przewodów kominowych. Dlatego, po raz kolejny apelujemy o przestrzeganie przepisów dotyczących eksploatacji przewodów kominowych, tzn. okresowej kontroli oraz ich czyszczeniu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego i gazowego należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania:

- od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej raz na 3 miesiące,
- od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej raz na 6
miesięcy,
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co
najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej.
Czynności te powinny być wykonane przez osoby posiadające kwalifikacje kominiarskie.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slawno.naszemiasto.pl Nasze Miasto