Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyczne faworki z piekarnika. Potrzebujesz tylko dwóch składników

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na karnawał. Mam dla ciebie znakomity przepis na faworki z ciasta francuskiego. Robi się je dużo szybciej niż te tradycyjne, a dodatkowo są mniej tłuste, ponieważ nie wymagają smażenia w oleju czy smalcu. Wystarczy upiec je w piekarniku. Wypróbuj przepis na błyskawiczne faworki i przekonaj się, jak wspaniale smakują.

W skrócie:

Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które kilkakrotnie tłucze się wałkiem i składa, by nadać mu lekkości i wbić między jego warstwy jak najwięcej powietrza. Następnie należy je bardzo cienko rozwałkować, usmażyć w głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Proponuję jednak dużo szybsze w przygotowaniu i równie smaczne faworki z ciasta francuskiego, które wystarczy upiec w piekarniku. Są mniej tłuste, tańsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz zrobić je na ostatnią chwilę, tuż przed przybyciem gości. Zachęcamy też do wypróbowania ekspresowych rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego.

Przepis na faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
porcja: na 24 faworki,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?

  1. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
  2. Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij po środku.
  3. Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
  4. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  5. Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.

Sprawdź także: Przepis na rurki z kremem. Oto deser z bitą śmietaną

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyczne faworki z piekarnika. Potrzebujesz tylko dwóch składników - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na slawno.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie