Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak...
fot. pixabay.com/Alexas_Fotos/zdjęcie ilustracyjne

Drogi chleb? Taniej na razie nie będzie. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki z wodą. Wiele gospodyń ma go przygotowanego wcześniej w domu i używa jako bazy do szybkiego wyczarowania chlebka dla całej rodziny. Mając aktywny zaczyn zakwasu wystarczy dodać wody, mąki, soli i ziaren (wg gustu). Niecałą szklankę zakwasu należy połączyć z 400 ml ciepłej wody i 600 g mąki pszennej. Można dodać szczyptę soli i wybrane ziarna, jeśli ktoś chce uzyskać chleb z dodatkami. Wyrobione ciasto należy zostawić pod przykryciem aż wyrośnie. Niektórzy są zwolennikami dodatkowego przetrzymania ciasta w lodówce, np. na noc i pieczenia rano, niektórzy od razu wkładają wyrośnięty bochen do pieca. Czas pieczenia to ok. pół godziny pod przykrywką przy ok. 240 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Artur Rojek dołącza do gwiazd Kortowiady 2024!

Artur Rojek dołącza do gwiazd Kortowiady 2024!

48,2 mln euro na inwestycje strategiczne dla Olsztyna i Gietrzwałdu

48,2 mln euro na inwestycje strategiczne dla Olsztyna i Gietrzwałdu

Polecamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Oleje. Środki smarne ELF rekomendowane przez SsangYong

Oleje. Środki smarne ELF rekomendowane przez SsangYong

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie