Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowy sos aioli z majonezem. Robię go z najprostszego przepisu od znajomej Hiszpanki. Ten dodatek uratuje suchą kanapkę z wędliną

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Sos aioli z majonezu to pyszny dodatek wywodzący się z kuchni hiszpańskiej, choć można napotkać go w kuchni włoskiej i francuskiej. Prosty sos aioli różni się sosem czosnkowym znanym w Polsce tym, że do majonezu nie dodaje się czosnku w całości. Jest on macerowany sokiem z cytryny, który wydobywa intensywny aromat. Poznaj przepis na prosty sos aioli do mięs.

W skrócie

Prawdziwy sos aioli wymaga odrobiny więcej pracy. Przygotowuje się go na bazie żółtek jajek. Ząbki czosnku są dokładnie rozgniatane w moździerzu na papkę razem z solą. W drugim pojemniku żółtka ubijane są z sokiem z cytryny i oliwą na gładki krem przypominający domowy majonez. Do oryginalnego sosu następnie dodawany jest czosnek i dokładnie mieszany. W tej wersji sos aioli doskonale smakuje do grzanek z serem lub pieczonymi warzywami. Poznaj sposób na sos aioli bez jajek.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sosu aioli

Widok z góry na sos aioli w szklanej salaterce
Prosty i smaczny sos aioli zrobisz z czosnku, majonezu, soku z cytryny, oliwy i soli. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania sosu. Anna Daniluk

Szybki sos aioli – najprostszy przepis

Liczba porcji: na 1 salaterkę.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 150 g majonezu.

Opcjonalnie:

  • szczypta suszonego tymianku.

Jak zrobić prosty sos aioli?

Sposób podania:

  1. Na początku czosnek obrałam z łupin i utłukłam w moździerzu.
  2. Można także przecisnąć ząbki przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Następnie wycisnęłam z cytryny sok i wlałam do czosnku.
  4. Dokładnie zamieszałam, dosypałam sól i odstawiłam na 15 minut.
  5. Do salaterki dodałam majonez. Na metalowym sitku odcisnęłam czosnek z cytryną i płyn wymieszałam z majonezem.
  6. Na koniec do sosu aioli dodałam łyżkę oliwy z oliwek i świeżo zmielony czarny pieprz.

Do czego stosować sos aioli?

Sos czosnkowy aioli ma liczne zastosowania w kuchni. Najczęściej podawany jest do maczania frytek belgijskich albo pieczonych ziemniaków. Można spotkać się z serwowaniem go do chipsów lub tortilli kukurydzianych podczas oglądania filmów, lub rozgrywek sportowych. Szybki sos aioli można także podawać do pieczonego mięsa, do kanapek z wędliną, a nawet do kotletów schabowych.

Sos aioli z pieczonego czosnku

Zachęcam do wypróbowania sposobu na sos aioli z pieczonym czosnkiem. Tak przyrządzone warzywa będą łagodniejsze w smaku, niemal słodkie i o wyrazistszym aromacie. Można wymieszać je z własnoręcznie przygotowanym majonezem. Weganom polecamy zrobić majonez wegański na bazie aquafaby i wymieszać go z czosnkiem. W lżejszej wersji majonez można wymieszać w proporcji 1:1 gęstym jogurtem greckim.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy sos aioli z majonezem. Robię go z najprostszego przepisu od znajomej Hiszpanki. Ten dodatek uratuje suchą kanapkę z wędliną - Strona Kuchni

Wróć na slawno.naszemiasto.pl Nasze Miasto