Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tylko te, które znamy. Zdrowe, młode, nieuszkodzone....
fot. pixabay.com

Co zabrać ze sobą do lasu na grzyby? Oto absolutnie podstawowe zasady przed grzybobraniem

W co i jakie grzyby zbierać?

Tylko te, które znamy. Zdrowe, młode, nieuszkodzone. Unikajmy tych bardzo młodych, bo wówczas trudno rozpoznać gatunek


Dlaczego koszyk jest lepszy od foliówki? Koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu, sygnalizuje GIS.

Szerzej zagadnienie tłumaczą na swojej stronie Lasy Państwowe.

"Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki.

Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy".

Zobacz również

Msze święte za małopolskich maturzystów. Pomodli się za nich m.in. abp Jędraszewski

Msze święte za małopolskich maturzystów. Pomodli się za nich m.in. abp Jędraszewski

Potomek brata króla Stanisława Augusta Poniatowskiego przyjedzie do Kozienic

Potomek brata króla Stanisława Augusta Poniatowskiego przyjedzie do Kozienic

Polecamy

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby