Trocie i łososie na tarle w Sławnie
Trocie i łososie to bardzo waleczne ryby i do tego bardzo duże - zobaczcie na zdjęciach. Ryby, których hol jest czymś niezapomnianym dla każdego wędkarza. W Sławnie te królewskie ryby są dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Dodajmy, że od 1 października do 31 grudnia obowiązuje okres ochronny dla troci i łososi. Oznacza to, że wędkarze nie mogą ich łowić na spinning. To ze względu, że te ryby udają się na tarło.
Gdzie występują w powiecie sławieńskim?
Wieprza jest zaliczana do najbardziej urodziwych rzek przymorskich, wypływa z jeziora Białego na Pojezierzu Bytowskim, a jej całkowita długość wynosi 140,3 kilometrów, z czego 70 km odcinek, od spiętrzenia w Kępicach do ujścia, traktuje się jako łowisko trociowe. Wieprza jest uznanym łowiskiem, licznie odwiedzanym prze cały rok. Od stycznia trafiają się piękne pstrągi, okonie i szczupaki. Na odcinku nizinnym w okolicach Darłowa można złowić dorodne leszcze, płocie, jelce, jazie i klenie. Ponadto można spotkać ryby: łosoś, lipień, węgorz, wzdręga, miętus.
Rzeka Grabowa ma charakter górski. Wypływa z jeziora Łąkie na pojezierzu Bytowskim. Jest to największy dopływ rzeki Wieprzy – wpada do niej niedaleko Darłówka, około 1 kilometra od jej ujścia do Bałtyku. Grabowa ma 71 kilometrów długości. Rzeka ceniona jest przez wędkarzy ze względu na bogactwo ryb łososiowatych. Szczegółnie dobrze łowi się tu pstrągi i trocie. Występują tu również ryby: kleń, lipień, jaź, płoć, leszcz, szczupak, wzdręga, węgorz, łosoś.
Warto wiedzieć
Łosoś - mięso tłuste i soczyste w kolorze pomarańczowo – różowym. Dorasta do 150 cm długości i 24 kg masy ciała. Łuski drobne oraz mocno osadzone. Charakteryzuje się czerwono-szarą płetwą tłuszczową na grzbiecie. Głowa z wielką i silnie uzębioną paszczą. Młode łososie mają na bokach ciemne i czerwone plamki a dorosłe nieregularne czarne plamy na górnej połowie ciała. Podczas tarła samce zmieniają ubarwienie na czerwonawe a żuchwa przybiera kształt haka. Łosoś jest rybą drapieżną.
Troć - mięso tłuste i soczyste, w smaku przypominające mięso z łososia. Grzbiet szarawy lub brązowawy, boki jaśniejsze, a brzuch srebrzysty. Głowa, boki i grzbiet są pokryte licznymi, czarnymi plamkami, które w czasie tarła mają żółtą obwódkę. Płetwa tłuszczowa jest czerwono obrzeżona.
Najbardziej samotny człowiek na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?