Dzieci samodzielnie przygotowały obiad - bardzo aktywnie uczestniczyły w zajęciach promujących zdrowy styl odżywiania się. Pierwsze zadanie polegało na odpowiednim wyborze zdrowego dania obiadowego (opracowanie jadłospisu) i przygotowaniu listy składników Następnie dzieci dokonały podziału obowiązków, przygotowały produkty, naczynia i narzędzia potrzebne do pracy. W dalszej kolejności, młodzi szefowie kuchni, kucharze, kelnerzy i przyszli dietetycy przystąpili do sporządzania zdrowego obiadu.
Na pięknie nakrytym stole w tym dniu pojawił się: rosół, ziemniaczki, filet z kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z marchewki, kompot z truskawek a na deser sałatka owocowa. Bardzo wytrwale i ochoczo pracowali najmłodsi uczestnicy przedsięwzięcia, dla nich wielkie brawa. Na uwagę zasługuje fakt, że zarówno dziewczęta, jak i chłopcy wykonali swoje zadania na medal.
Obiad był ważnym sprawdzianem samodzielności, umiejętności współpracy oraz zaangażowania dzieci. Ten sprawdzian wszyscy zaliczyli na 6.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?