"Drobdar" rozwija skrzydła. To "Orzeł Agrobiznesu"

Wielki sukces działająca od 16 lat w Darłowie rodzinnej firmy państwa Jędrzejczyków - Przetwórstwa Spożywczego "Drobdar". Firma otrzymała z rąk wicemarszałka Sejmu RP - Ewy Kierzkowskiej laur "Orzeł Agrobiznesu". Marszałek podkreśliła, że "Orzeł Agrobiznesu" jest nagrodą prestiżową, a jej laureaci to elita branży żywnościowej. Jednocześnie z nagrodą "Drobdar" otrzymał licencję na oznaczanie swoich wyrobów znakiem "Orła Agrobiznesu".

Tadeusz i Mieczysława Jędrzejczykowie za swoje produkty otrzymali wiele dyplomów, nagród, listów gratulacyjnych, laurów, statuetek. Kilka ważniejszych to: List Gratulacyjny Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, List Gratulacyjny Prezesa Rady Ministrów RP Jerzego Buzka, Mistrz Agroligi - 2000, medal Koszaliński Produkt Roku - 2001, Złota Wiecha -2002, Srebrny Koszaliński Denar - 2003 i Złoty Koszaliński Denar - 2004 (nagrody gospodarcze Koszalińskiej Izby Przemysłowo - Handlowej dla najlepszych przedsiębiorców w regionie).- Razem z małżonką Mieczysławą zaczynałem 21 lat temu od obwoźnego handlu rybami wędzonymi, marynowanymi itp. Było to okres kartkowej sprzedaży mięsa. Ciężarowym samochodem z zakupioną rybą wyjeżdżałem w niedzielę o godz. 22. Po całonocnej jeździe o godz. 5 rano byłem w Płocku. Tam przespałem się godzinkę na kierownicy i o 6 rano otwierałem na targu kiosk rybny. Niekiedy już stała kolejka o długości około 100 metrów. Po dwóch dniach sprzedaży wracałem w środę, kupowałem rybę w puszkach słoikach i na wagę, zawoziłem do Płocka i tak w kółko przez cały rok - wspomina Tadeusz Jędrzejczyk. - Któregoś zimnego dnia popijając bulion wytwarzany w miejscowej firmie podszedł do mnie pewien pan i zapytał czy smakuje mi bulion. Nie ukrywam piłem go ze smakiem. Od słowa do słowa, okazało się, że nieznajomy był doświadczonym fachowcem w branży spożywczej. On mnie namówił do zainwestowania w pierwsze mieszalniki i inne maszyny do produkcji bulionów. Obecnie nasza spółka wytwarza i rozprowadza prawie 40 rodzajów produktów spożywczych.
Mimo konkurencji zachodnich firm "Drobdar" się rozwija i poszerza asortyment. Strzałem w "10" było opracowanie receptury i rozpoczęcie produkcji bulionu wegetariańskiego. - Od niedawna wysyłamy próbne partie naszych produktów m.in. do Estonii i Wielkiej Brytanii- dodaje T. Jędrzejczyk.

Tomasz Turczyn

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3